Smagen af honning

RoskildeHonning

Honning fra Roskilde kommune

Smagen af honning

Mælkebøtter

 

Størstedelen af honning betår at monosakkarider. Derfor er smagen først og fremmest sød. Den er ikke sød som sukkervand, da honningen har en pH-værdig under 4,5. Det giver honningen en frisk smag, som sammen pollen, miniraler og aromastoffer giver honningen sin unikke smag. Bierne kan lige som os mennesker smage forskel på honning.

Når en af trækbi kommer hjem fra en god trækkilde, danser den en lille 8-tals dans, som fortæller de andre bier, hvor de kan finde den gode nektar. Foruden dansen uddeler trækbien smagsprøver af nektaren, så de ved hvad de skal lede efter.

Kort fortalt smager honning af den nektar som bierne har hentet i naturen. Det er ikke al honning, der smager lige godt. Fx smager honning fra mosebølle(en blåbærlignende busk) af surbundsjord - tørvestrøelse, hvilket gør at meget få mennesker synes at den smager godt.

 

Den meget tidlige forårshonning indsamlet i marts og april har en kraftig smag med masser af umami oven i det aner man en let syrlighed med en tanke til karamel/cacao/kaffe. Det er meget sjældent at biavleren får denne eftertragtede velsmagende tidlige honning. Bierne bruger normalt det meste af den tidlige honning til at opfostre nye bier. Larver og æg kræver uanset udetemperatur at der er 37 graders varme i yngellejet. Det stiller store krav til det danske forårsvejr.

 

I maj blomster alle frugttræerne, røn, ahorn, tjørn, mælkebøtte og raps.

Forårshonninghonningen fra maj er to meget fint smagende honninger.

Honningen fra træerne og mælkebøtte smager fint med antydning af æble/frugt i smagsoplevelsen. Den har et afbalaneret indhold af syre, som gør honningen særdeles velegnet til at hælde flydende over nye danske jordbær.

Rapshonning har en god smag af blomster. Den smager lige som rapsmarken dufter. For mange mennesker har rapshonning "den rigtige smag" af honning. Det er svært at holde rapshonning flydende. Den har et stor indhold af glukose, som gør at honningen hurtigt bliver fast. Derfor bliver det meste raps honning solgt som fast honning.

 

I juni blomstrer haverne, de vilde rose og kløveren.

Honningen begynder at blive mere kraftig i smagen og mørkere i farven. Smagen af blomster bliver mere intens og kompleks.

Er der en kløvermark i nærheden af bigården, kan man være så heldig at få honning af kløveren. Det er en meget velsmagende lys honning, der når den stivner bliver næsten hel hvid. Honningen har en fyldig rund smag at honning, der leder tankerne hen på jasmin.

 

I juli fortsætter havene med at blomstre og i parkerne blomstrer linden.

Sommerhonningen er kraftig smagende honning, som smager af sommer, tørret frugt, karamel og eksotiske krydderier. Honningen kan pga. sit høje indhold af frugtose holde sig flydende længe - ofte til jul.

Lindehonningen er meget karakteristisk smagende honning med meget stor smag - en smag af store blomster iblandet lidt mentol og eukalyptus, som giver honningen en frisk eftersmag.

 

I august måned er blomsterne kraftig på retur. Selvom bierne på gode dage kan samle 2 - 3 kg nektar om ugen får bierne lov til at beholde det selv. Biavleren har høstet det sidste honning senest medio august og er begyndt at fodre bierne, så de har forråd at leve af i løbet af vinteren.